BCP coaching & beheer

Onafhankelijke dienstverlener voor hulp bij financiële problemen, thuisadministratie en bespaar advies.

Neem contact op
085-0216844

overstappen energie

 

Iedere maand betaalt u een voorschot aan uw energieleverancier. Wanneer u echter aan het eind van het jaar de jaarafrekening krijgt kunt u behoorlijk schrikken. Als die voorschotten nog niet voldoende waren om uw energierekening van dat jaar te betalen. Het is dan ook doorgaans het moment dat de jaarafrekening op de deurmat rolt dat veel mensen willen overstappen naar een andere energie leverancier. Dit kan u dan ook een forse voordeel op kan leveren.

Er komt er veel bij kijken om de juiste overstap te maken naar een anders energieleverancier, het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Er zijn namelijk een aantal dingen die u moet weten voordat u overstapt van energiemaatschappij maakt.

Overstappen en advies kost u niets. 

 • Wanneer wij  van BCP coaching & beheer u helpen met overstappen kost het u niets, de administratiekosten van de overstap worden betaald door de energieleveranciers. Alleen wanneer u wilt overstappen terwijl uw huidige contract nog niet is afgelopen, kan het zijn dat u hiervoor een boete moet betalen. Soms neemt de nieuwe energieleverancier dit voor zijn rekening. Let wel op, alleen bij een contract voor onbepaalde tijd kunt u kosteloos overstappen van energieleverancier. In sommige gevallen kan het zo zijn dat u een contract hebt voor bepaalde tijd (bv 1 jaar). Ook in dit geval kunt u nog overstappen, maar de energieleverancier kan wel een vergoeding vragen. Check dit dus altijd na in de voorwaarden van uw huidige contract.

Ieder jaar weer energie vergelijken. 

 • U mag altijd overstappen, dit is niet aan maximaal aantal keer verbonden. Wanneer u een contract met een bepaalde looptijd hebt, kan u echter een boete krijgen wanneer u het contract voortijdig beëindigt.

Waar moet u op letten.

 1. Wat is de prijs die wordt berekend per kWh stroom. De prijs van een leverancier van elektriciteit wordt bepaald aan de hand van het aantal kWh wat uw huishouden verbruikt op jaarbasis. Dit valt redelijk eenvoudig uit te rekenen als u al een keer een energie jaarafrekening hebt ontvangen. U kunt dan eenvoudigweg het totale aantal kWh aflezen op de factuur. Had u een normaal jaar, waar geen extra energie is verbruikt, dan mag u dit aantal kWh aanhouden.
 2. Wat is de prijs die wordt berekend voor een m3 aardgas. De tweede post op uw energierekening is het aardgas. Dit wordt per m3 berekend. Voor het aantal m3 aardgas geldt hetzelfde als voor het aantal kWh stroom.
 1. Welk contract sluit u af. U kunt ervoor kiezen om een jaarcontract voor een vaste prijs voor een jaar af te sluiten. Op die manier dek u zich in tegen prijsstijgingen tijdens het contract jaar. U zal dan aanvankelijk iets meer betalen maar voor de rest van het jaar zit u wel aan de veilige kant als er prijswijzigingen komen.
 2. Een jaarcontract tegen een variabel tarief is ook een oplossing. In dat geval betaalt u een tarief wat wordt bepaald door de inkoopprijs die de energieleverancier voor elektriciteit en gas moet betalen aan de bron waar zij het inkopen. In dat geval doet u er dus verstandig aan om te kijken waar ze het minste betalen voor een kWh elektriciteit en een m3 gas.
 3. Wie koopt het goedkoopste in. Elektriciteit kan uit verschillende bronnen komen, net zoals aardgas. Iedere bron zal zijn eigen eigenschappen hebben en zijn eigen herkomst. Een bron die in een goedkoop buitenland zit zal tegen een veel lagere prijs leveren dan een bron die duur in Nederland zit. Je moet echter wel kijken hoe betrouwbaar zo’n bron in een goedkoop buitenland is. Een bron die elk moment kan ophouden met leveren waarna moet worden ingekocht bij een duurdere bron is een slechte indicatie voor een lage prijs.
 4. Hoe streng is de winter. Een strenge winter zorgt ervoor dat u veel meer moet stoken om uw huis warm te houden. Een strenge winter zorgt er dan ook voor dat u veel meer aardgas moet verstoken om het binnenshuis behaaglijk warm te hebben.

Energie vergelijken met zonnepanelen. 

 • Ook als u zonnepanelen hebt is het verstandig om energie te vergelijken. Met uw zonnepanelen wekt u energie op. In sommige gevallen lever u zelfs meer op dan dat u zelf gebruikt. De teruglevering van stroom heet salderen. Als u op jaarbasis meer teruglevert dan gebruikt, dan ontvang u een terugleververgoeding van uw energiemaatschappij over de teruggeleverde kWh’s. Tot slot is het van belang om zonnepanelen aan te melden bij energieleveren.nl. Alleen als u zich aanmeldt kunt u stroom salderen aan het energienet en ontvang u de eventuele vergoeding. Het is zeker aan te raden dat wanneer u energie prijzen vergelijkt, rekening houdt met energieleveranciers die een teruglevering vergoeding aanbieden.

Samenwonen met je partner. 

 • Wanneer u gaat samenwonen zit u mogelijk met twee energiecontracten. Contracten zijn namelijk gebonden aan een persoon en niet aan een adres. Een van de contracten moet daarom worden opgezegd. Het beste is om te vergelijken voor welk energiecontract u de laagste boete voor het opzeggen moet betalen.

Bijkomende belangrijke zaken. 

 • Bijbetalen in de winter? Als u in de winter besluit om over te stappen en het minder dan 1 jaar geleden is dat u de laatste jaarafrekening hebt gekregen, dan kan het zijn dat u moet bijbetalen. De reden is dat de meeste energie in de wintermaanden wordt verbruikt. de energiekosten worden verdeeld in de maandelijkse voorschotten verspreid over het gehele jaar.
 • Oude energiecontract stopzetten. Alleen wanneer u verhuist moet je zelf het energiecontract opzeggen. Hiervoor geldt een opzegtermijn van meestal 30 dagen. Wanneer u niet verhuist maar wel van leverancier wilt veranderen, dan zegt uw nieuwe leverancier het oude contract voor u op.

Op uw energienota staan verschillende kostenposten. 

 • Leveringskosten: hoeveel u verbruikt hebt. 
 • Netwerkkosten: de kosten voor het aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk.
 • Belasting: als consument moet u energiebelasting betalen. Meterkosten: u betaalt een bedrag voor de huur van uw meterkast.

Netwerkkosten.

 • De netwerkkosten betaalt u aan de netbeheerder. Deze netbeheerder kan u niet zelf kiezen en deze kosten zijn dus vast voor iedereen in uw regio en niet afhankelijk van uw energieleverancier. De hoogte van de netwerkkosten wordt 1 keer per jaar bepaald door de Dienst uitvoering en Techniek Energie (DTE).

Wat te doen als u gaat verhuizen.?

 • Bij een verhuizing moet u ook de energie regelen. Er zijn een aantal opties wanneer u (tijdelijk) op meerdere adressen stroom nodig heeft. U kunt bij de energieleverancier vragen om tijdelijk op twee adressen dezelfde stroom te ontvangen. Het is daarnaast ook mogelijk om een nieuw contract af te sluiten op het adres van de nieuwe woning. U hebt dan twee verschillende contracten lopen, let wel op de looptijd van het oude contract, is de resterende looptijd bijvoorbeeld nog 1 jaar dan riskeert u bij opzegging een boete, het kan dan verstandig zijn om enkel het leveringsadres te wijzigen bij de energieleverancier 

Hoe is uw energierekening opgebouwd. 

 • Welk contract sluit u af. Sluit u een contract af in een jaar waarin de energiekosten nog wel eens zouden kunnen gaan stijgen binnen een jaar of een paar jaar, dan doet u er verstandig aan om een contract met een vast tarief af te sluiten. U weet dan zeker dat u de eerste (paar) jaar geen onaangename verrassingen staan te wachten. 
 • Bij een variabele prijs. Sluit u een contract af voor een variabele prijs, dan kan het nog wel eens zijn dat u een onaangename verrassing staat te wachten tijdens de contractperiode. De energieleverancier zal de prijsverhogingen direct aan u doorberekenen.

Problemen met de energieleverancier.

 • Het kan zo zijn dat u problemen en dus klachten hebt over je energieleverancier. Probeer er eerst uit te komen met de klantenservice van de energiemaatschappij. Wanneer dit vastloopt kunt u terecht bij de Geschillencommissie Energie en Water, onderdeel van de Geschillencommissie in Den Haag. Als consument kost het starten van een procedure bij deze commissie een bepaald bedrag, dit bedrag krijgt u echter terug wanneer u in het gelijk wordt gesteld. 

Zoals hierboven ook benoemd kunnen wij u kosteloos adviseren en voor u de beste energieleverancier te zoeken, neemt hiervoor contact met ons op. Wij helpen u graag.!