BCP coaching & beheer

Onafhankelijke dienstverlener voor hulp bij thuisadministratie, coaching en bespaar advies.

Neem contact op
085-0216844

Gratis inzage BKR-registraties in 2018

Vanaf eind mei 2018 is het opvragen van je eigen gegevens bij het het Bureau Kredietregistratie (BKR) gratis.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Dijsselbloem op Kamervragen over de werkwijze van het Bureau Kredietregistratie (BKR).
Nu kost een schriftelijke inzage nog minimaal €4,95. Inclusief de  kosten voor bezorging betaal je dan minstens €8,15 (ophalen op het postkantoor) tot €12,70 (thuisbezorgen). Voor een gratis inzage moet je nu nog zelf naar het BKR in Tiel.


5 jaar geregistreerd


Sinds 1 december vorig jaar worden alle kredieten vanaf €250 (zoals roodstand op de betaalrekening) en met een looptijd van langer dan 1 maand geregistreerd. Registraties bestaan 5 jaar en kunnen flinke problemen opleveren bij het afsluiten van leningen en kredieten, zoals een hypotheek. Dat hangt af van het acceptatiebeleid van kredietverstrekkers.
 Te lange notering 
Dijsselbloem ziet nu weinig in een kortere termijn, omdat een langere betaalgeschiedenis een vollediger beeld van de betaalmoraal zou geven. Bovendien kan een kredietverstrekker ondanks een oudere BKR-registratie zelf besluiten om toch een lening aan te bieden, aldus de minister. 
Het BKR komt mogelijk eind dit jaar wel met een ‘pragmatische’ werkwijze, waarbij onterechte BKR-registraties eenvoudig en zonder rechter kunnen worden verwijderd.


Het BKR

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht leningen te registreren bij het BKR. Het is de bedoeling om daarmee problematische schulden bij consumenten te voorkomen en van financiële  risico’s van de aanbieders te beperken. Er zijn ruim 10,5 miljoen mensen geregistreerd.  Jaarlijks wordt er zo’n 100.000 keer inzage gevraagd in gegevens.

Wat betekenen de coderingen op mijn overzicht?

Wanneer u een krediet of lening afsluit meldt een kredietverstrekker dit in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij Stichting BKR. Na de beëindiging van uw krediet blijven uw kredietgegevens nog 5 jaar bewaard en zichtbaar. Dit geldt ook voor eventuele coderingen. Na deze bewaartermijn worden uw gegevens automatisch verwijderd.

Wat gebeurt er als ik niet op tijd betaal?


Als u uw betalingsverplichting niet nakomt, dan verandert uw positieve registratie in een negatieve registratie. Andere kredietverstrekkers kunnen dan zien dat u uw verplichtingen niet bent nagekomen. Bent u weer bij met uw betalingen dan volgt een herstelmelding. Achterstands- en herstelmeldingen blijven ook 5 jaar zichtbaar.

Wat betekenen de coderingen op het overzicht?

Het kan zijn dat er achter een lening of hypotheek een melding of code staat. De kredietverstrekker of bank waar u de lening heeft, plaatst een codering achter de lening of hypotheek als u een bedrag niet heeft betaald of als er andere bijzonderheden zijn: