BCP coaching & beheer

Onafhankelijke dienstverlener voor hulp bij thuisadministratie, coaching en bespaar advies.

Neem contact op
085-0216844

Bijna 18.!

Als je 18 wordt, ben je ineens volwassen voor de overheid. Je bent zelf aansprakelijk voor financiële verplichtingen, wat moet je nu regelen en wat mag je allemaal..

Dit moet je:

 • Digid aanvragen.

Deze ben je nodig voor o.a. het aanvragen van zorgtoeslag, je zorgverzekering en het gebruik van de berichtenbox van mijn overheid en  bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen.

 • Zorgverzekering afsluiten.

Je bent verplicht om vanaf 18 jaar een eigen zorgverzekering te hebben, de basis verzekering kost c.a. €125 en is uit te bereiden met extra aanvullende verzekeringen, bedenk dus voor het afsluiten welke zorg je nodig denkt te hebben.

 • Bankrekening openen.

Bankrekening openen voor volwassenen en spaar rekening openen om te sparen voor leuke dingen, doelbewust en onvoorziene uitgaven bijvoorbeeld je fiets of wasmachine gaat kapot of je komt een tijdje zonder werk te zitten. Ook sparen voor zorgkosten is een verstandig iets, de eigen risico van je zorg verzekering  bedraagt €385 hiervoor sparen is verstandig en noemen we reserveringen.

 • Zorgtoeslag aanvragen.

Bent je alleenstaand en verdien je niet meer dan €31.998 dan heb je recht op zorgtoeslag.  Je mag dan niet meer dan €120.020 aan spaargeld bezitten (vermogen). Heb je meer vermogen of verdient je meer dan het bovengenoemde bedrag dan kom je niet in aanmerking voor zorgtoeslag. 

De maximale vergoeding bedraagt € 111 per maand als je geen of minder inkomen hebt dan €22.000.

Zorgtoeslag kun je aanvragen op de site van de belastingdienst toeslagen.nl

 • Chekken of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

 Het is wettelijk niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben maar het is wel heel verstandig. Voor een paar euro per maand ben je verzekerd voor schade aan anderen die je per ongeluk hebt veroorzaakt. bijvoorbeeld je valt met de fiets tegen een dure auto, of stoot per ongeluk tegen een dure vaas van de buurvrouw.

 • Belasting aangifte.

De belastingaangifte over het vorige jaar doe je tussen 1 maart en 1 mei van het volgende jaar. wanneer je dit zelf lastig vind is hier voor een relatief klein bedrag hulp in te krijgen.

 • Betalingsachterstanden, boetes & leningen betalen.

 Je bent zelf aansprakelijk voor boetes, leningen, incasso en gerechtsdeurwaarders kosten.

 • Grip op je geld.!

Check regelmatig je saldo en uitgaven. (zijn de juiste bedragen afgeschreven.?)

Hou de jaarlijkse te betalen kosten in de gaten.

Spaar maandelijks minimaal 10% van je inkomen.

Hou rekening met de verplichte eigen risico van ziektekosten á €385 per persoon.

Hou je administratie overzichtelijk in een administratie map. 

Regel tijdig je betalingen en voorkom incasso kosten die minmaal €40 bedragen en die snel kan oplopen.

Kun je een rekening niet betaling binnen de betalingstermijn neem dan ter alle tijde  contact op met de betreffende partij en leg de situatie uit.

 • Bewaren documenten.

Jaaropgaven (7 jaar).

Belastingpapieren (7 jaar).- Je arbeidscontract.

Verzekeringspolissen.

Contracten en abonnementen. – Bankafschriften (verstandig ieder half jaar te downloaden van internet bankieren, later opvragen kost meestal geld)

Garantiebewijzen.

Dit mag je:

 • Studiefinanciering & reisproducten aanvragen.

Studeer je aan de mbo, hbo of universiteit dan kun je studiefinanciering krijgen voor je opleiding. Dit regel je bij de dienst uitvoering onderwijs (DUO).

 • Geld verdienen.

Vanaf je 18é mag je 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. ook mag je voortaan ’s nachts werken, oproepdiensten draaien en overwerken.

 • Bij je ouders wonen.

Werk je en ontvangen je ouders huurtoeslag.? Dan kan jou inkomen invloed hebben op de hoogte van die toeslag. Er wordt namelijk gekeken naar het inkomen van alle bewoners op één adres.

 • Op je zelf wonen. wat moet je doen als je woonruimte hebt gevonden.?

Tekenen van het huurcontract. 

 Regelen van eventuele borg en mogelijke overname kosten.

Regel aansluitingen voor energie, water, telefoon, tv en internet.

Sluit een inboedelverzekering af, kijk naar verschillende verzekeringen en premies.

Schrijf je binnen 5 dagen in bij de betreffende gemeente.

Stuur adreswijzigingen.

Kijk als je huurtoeslag kunt krijgen.

Verdiep je in de bijkomende locale lasten. (minimaal €40 per maand).

Heb je een laag inkomen dan kun je kwijtschelding aanvragen voor gemeente en waterschapsbelastingen.

 • Samenwonen.?  

Betekent samen verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de vaste lasten. daarom is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken.

 • Huurtoeslag aanvragen.

Huurtoeslag kun je aanvragen op de site van de belastingdienst www.toeslagen.nl

Klik hier voor een proefberekening Toeslagen

 • Abonnementen & contracten afsluiten.

Let op bij het afsluiten van contracten die een maandelijkse of jaarlijkse financiële verplichting hebben, wees bewust van de kosten.

 • Verzekeringen afsluiten.

Met vergelijken van verzekeringen kun je geld besparen, ook wanneer verzekeringen al een tijd lopen is het verstandig om jaarlijks te kijken als de verzekering nog wel bij je past.

 • Zelfstandig auto rijden.

Auto rijden brengt ook kosten met zich mee, zoals verzekering, wegenbelasting, brandstof, onderhoud en eventuele boetes.

Je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren, niet verzekerd zijn heeft grote risico’s en tevens kun je een boete verwachten die begint bij €409,-.

 • Stemmen.

Ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je vlak voor de start van een nieuwe verkiezing een zogeheten stempas in de brievenbus hiermee heb je recht om uw stem uit te brengen.

 • Rood staan bij de bank.

Rood staan is de mogelijkheid om in de min te staan op je betaal rekening.  Dat kost geld want je betaald rente over het bedrag dat je rood staat. Die rente is behoorlijk hoog je betaald tussen de 8 en 14% per jaar over het bedrag dat je rood staat.

 • Online aankopen.

Koop bij bekende webshops of check deze.

Let op bij online betalen op het slotje boven in de adres balk.

Wees prijs bewust.

Wees alert als de prijzen te mooi om waar te zijn.

Achteraf betalen,  (b.v Klarna of Afterpay) wees bewust van de uitgaven en weet zeker dat je ze kunt betalen bij het bestellen.

Online winkels zoals een bekende online warenhuis hier kun je in maandelijkse termijnen betalen, verstandig om dit niet te doen omdat je hier een zeer hoge rente maandelijks betaald.

 • Vraag Hulp.!

Kun je rekeningen of de huur niet op tijd betalen, krijg je regelmatig aanmaningen of brieven van incassobureaus of kom je gewoonweg elke maand geld te kort.? Zoek dan hulp om ernstige financiële problemen te voorkomen. 

BCP coaching en beheer